Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut behandelt, voorkomt en adviseert. Hij is een breed geschoolde allrounder en advisering is een belangrijke taak binnen zijn dagelijks werk. Hij bekijkt of u geschikt bent voor uw sport. Maar ook adviseert hij of u over de juiste grip van uw tennisracket en een passende techniek bij uw lichaamsbouw en fysieke mogelijkheden. En over hoe u het zadel van uw racefiets op de juiste hoogte instelt en de afstand tot het stuur bepaalt, zodat u geen (rug)klachten krijgt. Hij geeft u handvatten om zelf iets te doen als u last van acute of sluimerende blessures krijgt. Hij leert u tapen en bandageren en adviseert uw trainer hoe u om moet gaan met uw blessure binnen uw sport.

Behandeling

Uw sportfysiotherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. En braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur. Hij traint u sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Hij overlegt zo nodig met u trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.


Manuele therapie

De manueeltherapeut; een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar, verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt dan af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Behandeling

Of manuele therapie ook uw klachten kan verhelpen, zal moeten blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak. Tijdens de eerste afspraak voert de manueeltherapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij een lichamelijk onderzoek uit. De manueeltherapeut kijkt daarbij naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Verder bekijkt de manueeltherapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.


Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandelig zich op?

De behandeling is gericht op het 'uitschakelen' van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.


Shockwavetherapie

Behoort u tot de grote groep mensen die van alles geprobeerd heeft om verlost te worden van uw chronische pijn? Hebben andere behandelingen weinig tot niets geholpen? Dan is de nieuwe shockwavetherapie wellicht de uitkomst.

Wat is shockwavetherapie?

Schokgolven (shockwaves) kent u al, denkt u maar een aan wat er gebeurt als een vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. De schokgolf die daarbij ontstaat wordt door de lucht geleid en laat van afstand uw ramen trillen.

De golven uit het shockwaveapparaat kunt u hiermee vergelijken. Shockwaveapparatuur wekt schokgolven op met relatief veel energie. Deze schokgolven worden met een behandelhandstuk op de pijnlijke plek in het lichaam afgegeven. De golven verplaatsen zich door het lichaam naar de locatie van de aandoening.



Shockwavetherapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam

Bij shockwavetherapie wordt de energie in het pijnlijke weefsel opgenomen. Het lichaam reageert door het vrijmaken van verschillende herstelstimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties hebeben een snel weefselherstel tot gevolg.

Herkent u één van deze klachten?

• Tennis- of Golferselleboog
• Pijnlijke nek, schouder en/of rug (langdurig en bijna altijd op dezelfde plek)
• Schouderproblemen met of zonder verkalking
• Pijn rondom de knie of enkel
• Langdurige achillespeesproblemen
• Hielspoor
• Langdurige pijn onder de voetzool

Met slechts enkele shockwave behandelingen bent u snel van uw pijn af.


Meer specialisaties

Claudicatio-net
Geriatrienetwerk
Haptotherapie
Kinderfysiotherapie


Contact

Openingstijden

Locatie Lankforst
Ma t/m Vr 08:00 - 18:00 uur

Locatie Meijhorst
Ma t/m Vr 08:00 - 18:00 uur



© 2019 Fysiotherapie Lankforst & Meijhorst

Privacy Policy